2023. szeptember 28., csütörtök - Vencel

Bele lehet halni a csokievésbe?

  • 2019. július 01., hétfő 12:23
  • Hírek

csokieves3A nagy év végi zabálást már befedi a múlt homálya, és most hirtelen elbizonytalanodtál a válasszal kapcsolatban. Segítünk! Az addig rendben, hogy hizlal, és a túlsúly komoly egészségügyi problémákkal járhat együtt. De tudtad, hogy van benne egy olyan anyag, ami emberekre nézve is mérgező?

Mielőtt örökre búcsút intenél a téglalap formájú boldogságnak, azért olvasd el a cikket. Az angolszász világban rengeteg ünnep forog akörül, hogy az emberek komolyabb mennyiségű csokoládét adnak, illetve kapnak, lásd halloween vagy Bálint-nap. Ezek a szokások kezdenek nálunk is meghonosodni, nem mintha ilyen kifogásokra lett volna szükségünk ahhoz, hogy édességgel tömjük magunkat.

Érthető, nehéz ellenállni, de túlzásba lehet vinni a csokievést annyira, hogy annak szinte azonnal végzetes következményei legyenek (és itt most nem arra gondolunk, hogy mohóságunkban esetleg megakad a falat a torkunkon). A Popular Science járt ennek utána egy sürgősségi ellátásban dolgozó orvos, Reed Caldwell segítségével.

„Van az a mennyiségű csokoládé, ami mérgező hatású, és aminek elfogyasztása halálos” – nyilatkozta Caldweel. Nyugalom, ezzel nem fejezte be mondanivalóját. De akkor kezdjük az elején: a csokoládé kakaóbabból készül, a kakaóbab pedig többek között tartalmaz egy teobromin nevű alkaloidát, ami nagyon hasonlít a koffeinre. Például ez is élénkítőszer (vagyis felpörgünk tőle), illetve vízhajtó (vagyis többször kell pisilni tőle), valamint kitágítja az ereket (vagyis csökkenti a vérnyomást), és mivel ez is át tud jutni a vér-agy gáton, hatással lehet a hangulatunkra is. Nagy mennyiségben pedig ezek mind összeadódnak, aminek olyan tünetei lehetnek, mint a gyors szívverés, étvágytalanság, izzadás, fejfájás, reszketés. Mindez pedig olyan terhelést róhat a szív- és érrendszerre, amitől az feladja.

Oké, de tényleg lehet fatális tévedés a csokizabálás? Az emberek számára a mérgező (fenyegetőbb nevén medián halálos) adag: testtömegkilogrammonként 1000 mg. A medián halálos adag egy testidegen anyag azon mennyisége, ami egy érintett csoport 50 százalékának pusztulását okozza. A hatás pedig annak függvénye, hogy mekkora a szer koncentrációja a szervezet folyadéktereiben. Mivel a kísérleti állat folyadéktere nehezen adható meg, illetve a gyakorlatban nehezen értelmezhető, ezért az azzal közel arányos testtömeget szokás megadni. Az 1 kg testtömegre vetített LD50 az egyes fajok testméretéből fakadó eltéréseket van hivatva korrigálni. Az így megadott értékből könnyen kiszámolható a mérgezést szenvedett felnőtt ember, gyerek vagy háziállat becsült halálozási valószínűsége – írja a Wikipédia.

Olvass tovább:Bele lehet halni a csokievésbe?

  • 1
  • 2
  • 3