×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 995

2023. december 9., szombat - Natália

Csokoládéfajták

Az étcsokoládé a csokoládénak egy olyan formája, amely több kakaóból, kakaóvajból és cukorból készül, tejet nem tartalmaz, ellentétben az egyéb verziókkal. Kormányzati és ipari szabványoktól függ, hogy mely csokoládék minősülnek étcsokoládénak, így ez országonként, piaconként eltérő lehet. Az étcsokoládé antioxidánsokat tartalmaz, és a hagyományos csokoládékhoz képest viszonylag alacsony a cukortartalma. Éppen ezért a csokoládé egy egészségesebb fajtájaként ismert.
A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, tejport minimum 14%-ban tartalmaz, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is. A tejcsokoládé születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni, így megvalósulhatott a régóta kísérletezett tejcsokoládé. A legnagyobb mennyiségben fogyasztott tejcsokoládé mutatja meg egy ország ízlését csokoládé fronton.
A csokoládé, amit sok támadás ért létezése óta, hiszen hogyan is nevezhetünk valamit csokoládénak, ami kakaóport sosem látott?! A fehér csokoládé ettől függetlenül kakaóbabból készül, de összetevői közül mindössze a kakaóvajat tartalmazza. A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, cukrot és tejport. A kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, a tejpor 14%-os. Adnak még hozzá tejport és cukrot is, és ahogy a többi csokoládétípus esetében is, itt is az összetevők aránya és a feldolgozás módja határozza meg a végeredményt.
A bevonó csokoládé magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik a bevonóknak.
A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában nem tartalmaz kakaót.
A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. A kakaóporhoz hasonló csokoládépor mindössze 32% kakaót tartalmaz, a kakaópor minősége a csokoládéhoz hasonlóan annál jobb, minél magasabb a kakaótartalom.
  • 1
  • 2