2023. szeptember 28., csütörtök - Vencel

Melyik a legfinomabb tejcsoki? Teszt!

Tizenhét tejcsokoládét ettünk végig, hogy többé ne kelljen tanácstalanul ácsorognod az édességosztályon. Az étcsokikat korábban már kipipáltuk, ezért adta magát, hogy a tejes termékkel is tegyünk egy próbát. Mivel a legolcsóbb és a legdrágább tejcsokik ára között négyszeres árszakadék tátongott, a teszt egyik nagy kérdése az volt...

...hogy az édes ízek csábításának engedve mennyire érdemes komolyabb költségekbe verni magunkat. Meglepetések persze ezúttal is akadtak.

Mit érdemes tudni a tejcsokiról?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a hazánkban az egyik legkedveltebb édességnek számító tejcsokoládé összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.

Az előírás alapján a terméknek minimum 25 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia (de az arány természetesen magasabb is lehet), tej vagy tejtermék szárazanyag-tartalma nem lehet kevesebb 14 százaléknál, a felhasznált cukor mennyisége viszont a gyártókra van bízva. Megengedett az adalékanyagok alkalmazása is, amelyek vagy a csoki ízét fokozzák (pl. aromák), vagy a minőségét biztosítják (emulgeálók).

A szakember rámutatott: ha egy termék felülete el van fehéredve, nem kell megijedni tőle, mert hiába hat szokatlanul a külseje, ez sem az ízét, sem beltartalmi értékét nem befolyásolja, így az adott csoki továbbra is biztonsággal fogyasztható. A fehéres izé egyébként nem más, mint kicsapódott zsír, esetleg kikristályosodott cukor, ami a nem megfelelő gyártástechnológia vagy a rossz tárolás eredménye. A tejcsokoládé nagyobb mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, ugyanakkor 

mértékkel fogyasztva semmiféle egészségkárosodást nem okozhat, sőt jótékony hatásai is lehetnek.

Hogyan teszteltünk?

Úgy, hogy Gombóc Artúr is büszke lenne ránk! Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket, amelyekből egészen tisztességes mennyiség, összesen 17 darab gyűlt össze. Irigykedni azért ne nagyon irigykedj, mert már félúton kiderült, hogy jóból is megárt a sok. Néhány csoki ráadásul elég töménynek és/vagy „nyálgyilkosnak” bizonyult.

Mint mindig, módszerünk ezúttal is a vaktesztünk volt. Kóstolóink anélkül ették végig a termékeket, hogy tudták volna, melyik termék milyen márkájú, majd szigorúan szubjektív szempontok alapján egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték őket. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor.

Olvass tovább: Melyik a legfinomabb tejcsoki? Teszt!

  • 1